Kaş Kültür Evi

Dilek Diker

Dilek Diker


Bu ay Kaş’a yerleşmiş bir sanatçı ile değil, yaşamında her zaman sanat ve kültüre yer vermiş ve şimdi de mesaisini sanat ve kültüre adamış biri ile sohbet ettik. Kaş Kültür Evi’nin yöneticisi Dilek Diker, aslen Ankara’lı, ODTÜ, Kimya Fakültesi mezunu. Okulu bitirdikten sonra Lever’de satış bölümünde (TASKİ) çalışmış, sonra “büyük şehir” bunalımından kaçmak için eşiyle birlikte Kaş’a gelip yerleşmiş. On üç yıldır Kaş’lı. Birkaç yıl kimya öğretmenliği yapmış. 2010 Şubat’ında KKE açıldığında da burada göreve başlamış.

Dilek Diker’den, aradan geçen on üç yılın ardından Kaş’a yerleşme kararlarını değerlendirmesini istedik. Ona göre bu doğru bir karardı. Çocuğunun daha doğal, daha rahat bir ortamda yetişme ve özellikle de kendini daha iyi ifade edebilme şansını yakaladığı için, yerinde bir karar olduğuna inanıyor. Ona göre tüm aile için bu isabetli bir seçimdi. Kendisi içinse, her ne kadar aslında yapısına daha uygunsa da, öğretmenliği, eğitiminde pedagojik yapılanma eksik olması nedeniyle sürdürememiş. Ancak belki bu nedenle, şimdi çocuklara yönelik projeleri gerçekleştirmeyi çok arzuluyor.

Kaş Kültür Evi Facebook Photo Albümü

Kaş Sanat sergi

Kaş Sanat sergi

Kaş ve çevresinin değerlerini yerel, ulusal ve uluslar arası ölçekte organize edilecek etkinliklerle yaşatılacağını söyleyen Dilek Diker ile KKE’nden ve projelerinden bahsettik. KKE, Kaş Belediyesi ile ÇEKÜL tarafından ortaklaşa kurulmuş. Halen de çalışmalar, KKE Yöneticisi ile Kaş Belediyesi’nden bir görevli ve ÇEKÜL yetkilisi, Kadriye Hacımusaoğlu tarafından gönüllülerle birlikte yürütülüyor. Çeşitli gönüllülerden oluşan komiteler, komisyonlar var.

Köy objeler

Köy objeler

Örneğin Etnografya ve Kent Arşivi Komitesini oluşturan sekiz kadar gönüllü, köy muhtarlarının desteği ile, altı aylık bir süreç içinde çevre köyleri dolaşıp çeşitli eşyalar, objeler toplamış. Fotoğraflar çekilmiş, kayıtlar tutulmuş. Etnografik Galeri ve Kent Arşivi tasarlanıp, sergi rafları, düzenekleri yapılmış ve yakın geçmişteki köy yaşamına ışık tutmak amacıyla, toplanan eşyalar sergilenmeye konmuş. Eski kaplar, hamur tahtaları, tüfekler, dokuma tezgahı, el ileri, nakışlı örtüler gibi pek çok eşya burada izleyenlere sunuluyor. Ayrıca yakın tarihi kayıt almak amacıyla sözlü tarih çalışmaları yapılmaya başlanıp bunlar Kent arşivinde derlenmekte.

Sanat ve Sergi

Sanat ve Sergi

Gönüllülerden oluşan bir diğer komite de Sanat ve Sergi komitesi. Bu komite şu sıralar gelecek yılın sergi planlarını ve araştırmaları yapmaya başlıyor. Disiplinler belirlenip, sanatçılarla bağlantı kurulup, görüşmeler yapılacak. Geçen yılda edinilen kısa sürelik deneyimin ışığında gelecek yılın programı oluşturulacak.

Geçen yıl gerçekleşen altı bireysel ve iki karma sergi şunlar:

  • İbrahim Güleryüz – Resim (Desenleri sergilendi.)
  • Eda Şahan –Tezhip
  • İbrahim Zaman – Fotoğraf
  • Paulina Gerge (Alman) – Resim, ve Alexandrous Zgroris (Meis Adasından) – Heykel
  • Sefer Öztürk – Keçe İçi Resim
  • Nevzat Tuna – Metal İşçiliği
  • Wieslaw Zaremba (Polonyalı) – Fotoğraf
  • Kaşlı Sanatçılar Karma Sergisi olmak üzere.

Sanat Odasında, Kaş’lı fotoğraf sanatçısı, Tunç Üvendire’nin tamamen gönüllü çalışmasıyla bir fotoğraf kursu düzenlendi. Kursiyerlerle, resim çekmek ve kursta öğrendiklerini birebir yaşamaları için, aralarında Elmalı da dahil olmak üzere bazı geziler yapıldı. Eserleri Kaş Festivalinde sergilendi.

Amatör Astronomi Grubu sık sık KKE’nde buluşup, filmler seyrediyor ve dışarı çıkıp Kaş’ın genelde berrak semalarında Jüpiter’i bulup, Samanyolu’nu izliyorlar.

Sinema Salonu

Sinema Salonu

Sinema Salonu, şimdiye kadar daha çok konferanslar için ve Karadağ/ Dirgenler’de Pınar Cumhur Ayar çifti tarafından filme çekilen ve yöresel kültürel özellikleri taşıyan bir belgeselin, bir Teke Bölgesi Yörük Düğünü’nün gösterimi için kullanıldı.

Halen pek çok fikir, rüya, proje var gönüllerinde. Bazısı sadece bir fikir aşamasında. Bazısı yavaş yavaş şekil almakta. Bazıları gerçekleşme aşamasında. Bunlardan birisi, bir fotoşop (photoshop) kursu, Aralık başında başlıyor. Bir diğeri ise, Dilek Hanımı çok heyecanlandırıyor: Kaş çevresindeki liselilerle oluşturulacak Kısa Film projesi veya Kaş Sinema Atölyesi, 11 Aralık’ta hayata geçiyor. Sonuçlandığında, belki de geleceğin sinema sanatçılarını genç yaşta keşfetme olanağını sağlayacak bu proje gibi diğer projelerinin de en kısa zamanda hayata geçmesini diliyoruz.

Kaş Kültür Evi Girişı

Kaş Kültür Evi Girişı

İleride benzer çalışmaların sürüdürülmesi planlanıyor. Daha bir yaşını doldurmamış bir mekan olarak, KKE henüz emekleme çağında ve maddi sıkıntıların olması çok doğal ve bu nedenle gönüllülerin katkıları ve bağışlar çok önemli. İleride bir müzenin temeli olma sevdasını sürdüren KKE’ine çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Adres: Hospital Cad. No. 14Hospital Cad. No. 14,
07580 Kaş Antalya, Turkey
Phone: +90 242 836 37 51
Fax: +90 242 836 10 30
E-Mail: kaskulturevi@yahoo.com

Daha fazla bilgi almak veya rezervasyon yapmak için lütfen aşağıdaki formu kullanınız.

Ad - Soyad (gerekli)

E-posta (gerekli)

Yaşadığınız Şehir / Ülke

Konu

Mesaj

There are no comments yet. Be the first and leave a response!

Leave a Reply

Wanting to leave an <em>phasis on your comment?

Trackback URL http://www.bougainville-turkiye.com/kultur-evi/trackback/