Kaş Hastane

Yaşar Kılıçkap, Kaş, Turkey

Yaşar Kılıçkap

Yaşar Kılıçkap, 50 yataklı Kaş Hastanesini inşa eden firmanın sahibi, gelişmeleri anlatmak amacıyla Akif Gürsoy’a bilgi verdi. Yaşar bey, bayram dolayısıyla gecikmelerin yaşandığını belirtti. Ayrıca bakanlıkların inşaat ile ilgili, renk ve peyzaj gibi bazı kararların geciktiğini ve bu nedenle hareket edemediklerini de söyledi.

Yaşar bey hastanenin 11 farklı temel üzerine kurulduğunu, ve bunun deprem etkilerini bertraf etmek için gerekli olduğunu ve bunun olağan bir inşaat prensibi olduğunu anlattı Akif’e. Kamuoyunda “çatlak” olarak lanse edilen şeyin aslında inşaat blokları arasındaki doğal hareketten kaynaklandını da ekledi. (Deprem Mühendisliği: “İyi bir mühendislik eseri olan ürünün mutlaka güçlü ve pahalı olması gerekmiyor.Sismik etkilere minimal zararla dayanacak yapıda olmalıdır.”)

Akif’e “dilatasyon” denilen bu blok ayrımlarının nerede olduğunu gösterdi. İnşaat bitince bu dilatasyon hatları sıvanacak ve dışarıdan bakınca fark edilmeyecek bile. Eğer deprem olursa bu bölgelerde çatlaklar oluşacak tüm yapıyı böylelikle koruyarak. Yaşar bey, binanın “çatlakları” ile ilgili söylentilerin bundan kaynaklandığını ve aslında bunun doğal olduğunu da belirtti.

Fotoğrafları da Picasa Web Albümünde görebilirsiniz

Turumuz sırasında Yaşar Bey, acil giriş dahil, girişlere konuşlanmış 3 adet kantin olacağını belitiyor. Kantinlerden birisinin aynı zamanda teras gibi işlevi olacak olan bir dış oturma bölümü de mevcut.

Hastane elektroniği son teknoloji ürünü olacak. Mesela doktorlar ve hemşireler için her yatağın başında sisteme bağlı bir ağ bilgisayarı bulunacak. Her odada muzik ve TV olacak. Her odada deniz manzarası. Yangından korunma tüm bina ayrıntısında düşünülmüş bir olgu ve kablolamalar bile ateşe dayanıklı. Yangın müdehalesi için her odada ve koridorlarda yangın spreyleri mevcut. Ameliyathaneler elektronik cihazları korumak için Faraday kafesi de dediğimiz ve dışarıdan herhangi bir sinyal transferine ve dalgalı iletişimine izin vermeyen bir korumaya sahip. (Faraday Kafesi: “Içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan radyo sinyallerini ve elektromanyetik sinyalleri engelleyen, elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş bir muhafazadır. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday‘ın buluşu olduğu için “Faraday kafesi” diye adlandırılmıştır.”)

Bu noktadan sonra incelemeyi, tamamen yeni teknoloji olan, klima ve havalandırma ünitelerinin de olduğu ikinci katta sürdürdüler.

Sahte resim çerçevesine saklanmış kablolama

Sahte resim çerçevesine saklanmış kablolama

Sonra üst katta bakanlık müfettişleri için hazırlanan numune odayı ziyaret ettiler. Ayrıca hemen yanında suit şeklinde yapılmış olan ve refakatçılar için de ayrı bir odası bulunan odayı da gezdiler. Tüm elektrik ve elektronik kablolamaları saklayan ve duvarda tablo görünümü olan kutu da tanıtıldı.

Tur sırasında yerdeki uygun olmayan ve standardın altında kalan bazı seramik döşemeleri de değiştirilmek üzere işaretlenmiş olduğu görüldü. Günlük teftişleri sırasında standard altı gördüğü herşeyi işaretlediğini ve değiştirilmesi için gerekeni yaptığını belirtti Yaşar Bey.

Yaşar Bey, hastanede çalışacak doktorların da yavaş yavaş gelmeye başladığını ve içlerininde birisinin evini bile inşaa ettirdiğini de belirtti. Başkalarının da yavaş yavaş geleceğini 2012 yılında hastane açılışında hazır olacağını düşündüğünü de ekledi.

Tüm iç mekan şekil almaya başlamış ve öyle görünüyor ki gerekli onaylar alındığı takdirde çok çabuk tamamlanacak.

25 Mart, 2011

50 yataklı tam teşekküllü Kaş Hastanesinin inşaatını yapan Kılıçkap firmasının sahibi Yaşar Kılıçkapile sohbet ettik. Sayın Kılıçkap, inşaatı süren hastaneyi büyük bir misafirperverlikle gezdirdi ve mütevazi bir gururla yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Kaş Hastanesi 50 yataklı, iki ameliyathanesi ve iki doğumhanesi ve basınç odası ile tam teşekküllü bir hastane olacak. Öngörülen bütçesi 10 milyon 390 bin lira olan hastanenin inşaatına 24 Aralık 2009′da başlanmış ve planlanan bitim tarihi 2012 Eylül sonu, ama gidişata bakılırsa ve öngörülmedik gelişmeler, mesela planlarda değişikliler, olmazsa, Kılıçkap’a göre inşaat çok daha önce, büyük olasılıkla bu yıl sonuna kadar bitecek. Tabii inşaatın bitmesi hastanenin hemen açılacağı anlamına gelmeyebilir. Onlar anahtar teslimi, inşaatı bitirecekler ama içinin tefrişi, bir hastanede bulunan her türlü cihazların ve aletlerin alınması, konması ve hastanenin açılışı Sağlık Bakanlığının bu konudaki planlamalarına bağlı. Tabii bu arada, Kaş’ın 4 kilometre ötede olduğu düşünülürse, Gökseki ile hastane arasında bir yol açılması da gerekli gözüküyor.

Yaşar Kılıçkap’ın bu Kaş’taki ilk inşaatı değil. Diyarbakır, Ergani doğumlu Yaşar Bey Kaş’la neredeyse 30 yıl önce tanışmış ve 1983′te Hükumet Konağının inşaatını gerçekleştirmiş. Kaş’a aşık olunca da, 15 yıl kadar önce Kaş’a hastane yapılması ilk planladığından beri, hastanenin ihalesini takip eder olmuş. Hastane daha önceleri Bayındırlık Bakanlığının projesi iken, sonradan Sağlık Bakanlığı üstlenmiş.

Hastane Kaş’a 4 km uzakta, 105 dönümlük bir arazinin üstünde yapılıyor. Kapalı alanlar 15 bin metre kare. Hastanenin suyu ve elektriği Gökseki’den alınmış. İşin başında hafriyat çok uğraştırmış. Bir ayda bitmesi planlanmışken yedi ay sürmüş ve 56 ton dinamit kullanılmış. Hastanede 50 yatak, süit odalar, 2 ameliyathane, 2 doğumhane, basınç odası, acil servis, poliklinikler, idari ofisler, 2-3 tane kantin ve 140 araçlık otopark var. Kanalizasyon için özel arıtma sistemi yapılmış, arıtma suyunu nereye tahliye edeceklerine dair ilgililerden gelecek talimata göre tahliye konusunu bitirecekler. Su ısıtması için kısmen güneş enerjisinden yararlanılacak. Bunun için 48 kolektör konacak. Isınma ise sıvı yakıtla yapılacak. Kılıçkap, binayı gezerken kalın beton duvarları işaret ederek, hastanenin depreme karşı korumalı yapıldığını belirtti.

Yüksel Kılıçkap and Samet Kete

Yüksel Kılıçkap and Samet Kete

1973-74 dönemi Ankara Devlet Mühendislik’ten inşaat mühendisi olarak mezun olan Yaşar Bey, devlet ihalelerinin dışında konut inşaatı da yapmış ve Alanya’da bin konutluk bir site inşa etmiş. Kırk yıldır mühendis ve müteahhit olarak çalışmış olan Yaşar Beyin oğlu da onun gibi mühendis, babasıyla birlikte çalışıyor ve Kaş Hastanesinin inşaatında şantiye şefi. Yaşar Bey, 5-6 kişilik çekirdek mühendis kadrosuyla çalıştığını, işçilerin çoğunun da onlarla beraber inşaatlarla Türkiye’nin her yerine geldiklerini söylüyor. Halen şantiyede 140 kadar işçi var, ama zaman zaman bu rakamın 180′e kadar çıktığını belirtti. Şantiye şefi Yüksel Kılıçkap kardeşi, kontrol mühendisi de Serdar Yılmaz.

Hastane, Kaş’a gelen sahil yolunun hemen kenarında ve şahane bir manzarası var. Hasta odalarından görünen Akdeniz ve Kaş’ın uzantısı Çukurbağ Yarımadası’nın manzarası, insana, hastaların morallerinin düzeleceğini ve kısa sürede iyileşeceklerini düşündürüyor.

Daha fazla bilgi almak veya rezervasyon yapmak için lütfen aşağıdaki formu kullanınız.

Ad - Soyad (gerekli)

E-posta (gerekli)

Yaşadığınız Şehir / Ülke

Konu

Mesaj

There are no comments yet. Be the first and leave a response!

Leave a Reply

Wanting to leave an <em>phasis on your comment?

Trackback URL http://www.bougainville-turkiye.com/kas-hastane/trackback/